duminică, 20 februarie 2011

Europa Centrala şi de Est

Interesul investitorilor pentru bancile din Europa Centrala şi de Est ar putea creşte, în conditiile în care companiile financiare vestice se lupta sa-şi majoreze veniturile în contextul unei creşteri economice slabe, potrivit unui studiu al Bank of America Merrill Lynch (BoA), preluat de Bloomberg. "Perspectivele dezamagitoare referitoare la creşterea din Europa de Vest vor duce la un interes mai mare al investitorilor pentru Europa Centrala şi de Est, iar Polonia şi Cehia vor profita cel mai mult. Suntem încrezatori ca valoarea bancilor est-europene va creşte, în conditiile în care încrederea se consolideaza datorita fortei capatate de avansul creditarii şi veniturilor", mentioneaza raportul. Banci precum PKO Bank Polski şi Komercni Banka au modele bancare simple, nu au probleme legate de capital şi au perspective de creştere pe termen lung atragatoare, mentioneaza BoA.  Economiile din Europa Centrala şi de Est au înregistrat în 2010 performante mai bune decat cele ale statelor europene dezvoltate, dupa declinuri accentuate în Vest, iar trendul se va mentine şi anul acesta, potrivit estimarilor Fondului Monetar International (FMI). Îngrijorarile ca bancile din regiune s-ar putea prabuşi sub povara creditelor neperformante au început sa scada dupa ce FMI a intervenit în sprijinul Ungariei, Ucrainei, Romaniei, Letoniei şi Serbiei, noteaza Bloomberg. Analiştii apreciaza ca nivelul creditelor neperformante este aproape de maxim în regiune.



Un comentariu:

SMH spunea...

Pariul libian
Italia, Spania au investit mult în Africa, pariind masiv pe Libia, care deţine cea mai mare parte din rezervele din regiune, chiar dacă producţia sa este sub capacitatea pe care o are. Libia exportă circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar mai mult de jumătate din PIB-ul Libiei vine din sectoarele de petrol şi gaze naturale, care, de asemenea, înseamnă mai mult de 95% din exporturi. Giganţii naţionali italieni şi spanioli în domeniul energiei, ENI şi Repsol, au rămas în zonă chiar şi după ce societăţile americane şi britanice au fugit când au fost impuse sancţiuni privind Libia, în urma bombardamentelor din 1988 a unui avion Pan Am deasupra Lockerbie, Scoţia. Împreună, ENI şi Repsol contează pe aproximativ o treime din producţia de petrol şi gaze din Libia. Italia este cea mai expusă. În afară de dependenţa sa disproporţionată de importurile de petrol libian, 13% din necesarul său de gaze, în primele 10 luni ale anului 2010, au venit tot de la ţara nord-africană, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Sub conducerea primului-ministru Silvio Berlusconi, legătura libian-italiană în domeniul energiei şi nu numai a crescut semnificativ. Acum, Berlusconi este aspru criticat pentru pariul greşit. Spania nu a crescut semnificativ expunerea sa la Libia, dar ţara nord-africană este cel de-al treilea furnizor pentru spanioli, după Rusia şi Iran. Pentru OMV din Austria, 12% din producţia de petrol provine din Libia. Alte companii, precum Total, BP, Royal Dutch Shell, Statoil şi Gazprom au expunere mai mică la Libia. În afară de furnizarea către Italia, Franţa, Spania, Libia asigură 23% din importurile de petrol din Irlanda, 21% din Austria şi 11% din Portugalia, potrivit raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Indiferent de ce se va întâmpla în ţările nord-africane şi în Orientul Mijlociu, companiile vor fi obligate să-şi reevaleze strategiile, dar alternativele sunt limitate, în special din cauza creşteri cererii din Asia şi scăderii globale a resurselor