miercuri, 26 ianuarie 2011

Dependenta de importuri poate fi deosebit de periculoasa pentru Romania

Presedintele FNPAR  - "o dependenta de importuri poate fi deosebit de periculoasa pentru Romania", in conditiile care poate ingropa productia interna. De exemplu, Romania importa legume si fructe in proportie de 50%. "Trebuie gasite masuri pentru a stimula munca si productia interna. Nu vom mai dispune de banii necesari pentru a importa produsele necesare consumului. Vom fi ca in Somalia, la pomana Europei. "Vom sta la coada pentru 5 kilograme de faina. Nu este o joaca, putem deveni o tara de milogi", spune Vasile Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), care mai  sustine importanta asigurarii sigurantei alimentare a Romaniei. "Mare parte din productia interna se duce la export, ceea ce nu contest, este un lucru bun pe de o parte. Pe de alta parte ar trebui sa avem siguranta alimentara. Anul trecut am fost sigura tara care exporta grau cand toate celelalte state aveau grija sa asigure painea cetatenilor lor", explica Matei.

7 comentarii:

Anonim spunea...

N-o spunem noi, o spune fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care mărturisește că ceea ce se întâmplă acum în România se întâmplă "cu ajutorul mânuței domnului Franks"

Tăriceanu a explicat la emisiunea Capital TV că nu-i place de Fondul Monetar Internațional pentru că aplică într-o țară care este membră a Uniunii Europene rețetele pe care le aplică în lumea a treia.

"Lucrul acesta, după cum se vede, nu funcționează pentru că economia României, cu toate slăbiciunile ei, n-as putea să o calific ca fiind comparabilă cu a unei țări din lumea a treia", spune fostul premier.


Tăriceanu a ținut să precizeze că situația din România nu este din cauza faptului că în timpul mandatului său de premier economia era supraîncălzită, ci din cauza cauza incompetenței actualului guvern, care, în loc să ia măsuri de stimulare a economiei, a luat măsuri care să adâncească și mai mult criza.

Acesta își amintește că la finele anului 2005 a decis să nu prelungească acordul cu Fondul Monetar Internațional pentru că nu putea accepta condiționalitățile impuse de acesta.

"Un an mai târziu, a venit la revizia anuală, și același reprezentant al Fondului a spus că dacă știa că economia merge atât de bine am fi semnat acrordul la finele lui 2005", adaugă fostul premier.

Mircea Halaciuga spunea...

China majoreaza rezervele obligatorii ale bancilor
de Alina Popescu / 14:57, 14-01-2011
Banca centrala chineza a anuntat, pe 14 ianuarie, o noua majorare a ratei rezervelor obligatorii ale bancilor, prin aceasta masura sperand sa lupte impotriva inflatiei si sa limiteze astfel extinderea masei monetare.

Banca centrala a precizat, pe site-ul propriu, ca va majora cu jumatate de punct procentual rata rezervelor obligatorii, care nu sunt aceleasi pentru toate institutiile, incepand cu 20 ianuarie.

Aceasta majorare a rezervelor obligatorii ale bancilor chineze "face parte din raspunsul dat la cresterea imprumuturilor acordate in prima saptamana din ianuarie", a explicat Mark Williams de la cabinetul de consultanta Capital Economics, citat de AFP.

China a majorat deja, de sase ori in 2010, ratele rezervelor obligatorii ale bancilor, mai exact cantitatea de bani pe care acestea trebuie sa o plaseze la banca centrala si pe care nu o pot da ca imprumut.

Un alt semn al restrangerii actuale a masei monetare il reprezinta faptul ca banca centrala a majorat de doua ori, cu cate 0,25 puncte procentuale, ratele dobanzilor de referinta ale bancilor in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut.

Beijingul a facilitat contractarea de credite la sfarsitul lui 2008, in incercarea de a raspunde crizei financiare, insa expansiunea monetara care a urmat acestei perioade creeaza, in prezent, inflatie.

In aceste conditii, cresterea preturilor a ajuns la 5,1% in noiembrie 2010, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

In plus, expansiunea masei monetare este sustinuta de rezervele de schimb care continua sa se acumuleze si care, la sfarsitul lunii decembrie, au depasit 2.800 de miliarde de dolari.

"Pentru a mentine rata de schimb, (autoritatile chineze) continua sa cumpere dolari si sa emita yuani" in schimb, fapt ce poate fi partial compensat de majorarea rezervelor obligatorii prin retragerea banilor din circulatie, a ilustrat Patrick Chovanec, profesor de economie al Universitatii Tsinghua din Beijing.

Totusi, majorarea rezervelor obligatorii permite evitarea unei agravari a situatiei, insa "nu tine cont si de expansiunea monetara care a avut deja loc", a avertizat economistul.

Principalul economist al Bancii Mondiale responsabil pentru China, Andro Hansson, a asigurat, in aceasta saptamana, ca guvernul chinez are inca marja de manevra pentru a majora dobanzile de referinta si ca avantajele in ceea ce priveste lupta impotriva inflatiei vor prima in fata inconvenientului de a atrage mai multe capitaluri speculative.

Majorarea ratelor rezervelor obligatorii are loc intr-un context de fragilizare a bancilor chineze, intrucat un numar important de imprumuturi acordate in 2009 si la inceputul lui 2010, in cadrul masurilor de relansare a economiei

Anonim spunea...

HAOS sau TERIFIANTA REALITATE?


Printr-o persoana de maxima incredere am aflat ce a declarat un membru PD-L, in urma unei sedinte cu usile inchise. Persoana in cauza este credincioasa si drept urmare, a hotarat sa plece din partid.
S-a primit un "mesaj" de la E. Barosso cum ca in doi-trei ani, populatia Romaniei trebuie sa scada cu 4 milioane.
Pentru aceasta, de la 1 ianuarie se vor introduce in paine si produsele de panificatie saruri de plumb, cadmiu si altele.
Cele mai multe victime vor fi din randul pensionarilor.
Chiar daca pare incredibil, TREBUIE sa stim si sa actionam in consecinta!
Solutia este sa nu mai consumam paine din comert si sa folosim faina din surse "bio"….deocamdata!
Dumnezeu sa ne apere!



Felicia Popa
ANTENA 1 BRASOV
sef statie

Str Lunga Nr 91
0744 361998
Tel:0268 547977
Fax:0268 547834

Anonim spunea...

Bulevardul Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte ale Primariei Capitalei. Magheru 2, dupa parerea specialistilor. Aceasta artera de circulatie va lega Piata Victoriei de Piata George Cosbuc, iar municipalitatea doreste sa ajunga pana in zona Pietei Progresul. Astfel, spun reprezentantii municipalitatii, Bucurestiul va fi traversat de la N la S in 20 minute. Pentru construirea acestui bulevard vor fi demolate 86 de imobile, printre care 13 cladiri monument. Din octombrie, cand au inceput demolarile, scandalurile s-au tinut garla.

Societatea civila a contestat aprig proiectul, acuzand Primaria Capitalei ca nu a facut nicio consultare publica pentru a informa cetatenii despre acest proiect, ca artera nu rezolva problemele de trafic ba chiar ca s-au demolat ilegal cateva monumente.

Anonim spunea...

21 lupta anticucuuuuuuuuuuuuuuuuuuu la 6.02.2011 00:27 despre adevarataaaaaaaa lupppppppttttttaaaaaaa antttiicccccorruuuupppppppptttiieeeeee raspunde
SRI deţine în administrare Vila 3 "Pacea", situată în Satul Izvorani, pe malul Lacului Snagov, pe care au pus ochii Traian Băsescu şi Elena Udrea.

Vila a fost revendicată de foştii proprietari, care au vîndut drepturile litigioase escrocului Ştefan Rădulescu, care, după ce va deveni proprietarul imobilului în cauză, îl va ceda celor doi. Pentru a-şi atinge scopul, la intervenţiile făcute de Traian Băsescu şi Elena Udrea, dosarul civil nr.155/ 2002 a fost repartizat spre soluţionare judecătoarei Alina Ţucă, personaj din anturajul Elenei Udrea şi al judecătoarei Gabriela Bogasiu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Despre abuzurile şi ilegalităţile săvîrşite de judecătoarea Gabriela Bogasiu şi soţul acesteia, avocatul Mihai Bogasiu (fost procuror), noi, cei de la Partidul România Mare, am făcut numeroase dezvăluiri, rămase, deocamdată, fără urmări.

Anonim spunea...

Datoria externă a României a fost în 2010 de 90,76 miliarde euro, comparativ cu 81,16 miliarde euro, volumul acesteia in 2009, adică cu 11,8% mai mare, conform datelor Băncii Naționale.

În anul 2010 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,2 miliarde euro, în creştere cu 5% faţă de anul 2009, datorită majorării soldurilor negative de la venituri şi servicii şi diminuării excedentului transferurilor curente.

Deficitul contului curent în anul 2010 a fost finanţat în proporţie de 50,3% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au înregistrat 2,6 miliarde euro (comparativ cu 3,5 miliarde euro în anul 2009), din care participaţiile de capital au însumat 2,04 miliarde euro, iar creditele intra-grup 556 milioane euro.

Anonim spunea...

"Nu vreau să incriminez pe nimeni, dar mi-aş dori ca imaginea României în Franţa să fie alta". Aceste cuvinte aparţin unei utilizatoare a site-ului Antena3.ro, care ne-a trimis pe adresa de e-mail a redacţiei câteva imagini sugestive pentru modul în care turismul ţării noastre este promovat la Paris.

După ce a cheltuit milioane de euro pentru diverse logo-uri, brand-uri şi reclame, Ministerul Turismului a închis uşile promovării. Cel puţin aşa se întâmplă la Paris, unde Agenţia de Turism a României de pe strada Gaillon, în apropiere de Opera Garnier, după cum ne informează doamna Mihaela B., nu funcţionează.

"Afişul lipit pe uşă specifică reluarea activităţii după data de 8 februarie 2010!!!", mai scrie cititoarea Antena3.ro, care ne-a ataşat şi câteva fotografii care să dovedească lipsa unei activităţi de cel puţin un an. Pe acestea se observă cum nici sigla sloganului "Land of choice" nu a fost schimbată cu frunza din Grădina Carpaţilor. Să nu ne mai mirăm, aşadar, că din Franţa ne vin "turişti" doar pe căile expulzării