vineri, 3 decembrie 2010

Leul se va aprecia cu 3,2% fata de euro in urmatoarele 12 luni, pana la 4,16 lei, in contextul recuperarii economice, insa evolutia negativa din ultimele saptamani se poate relua oricand daca escladeaza criza din zona euro, potrivit unui sondaj realizat de Reuters in randul mai multor analisti. Si prognozele bancilor comerciale din Romania plaseaza cursul de la sfarsitul anului viitor in intervalul 4,10 lei - 4,25 lei pentru un euro. Adica sub cursul oficial de vineri, de 4, 29 lei pentru un euro. Zlotul polonez va avea cele mai bune performante in regiune, cu o apreciere de 5,5% in urmatoarele 12 luni, fata de cotatia de 3,8 zloti de miercuri. Coroana ceha se va aprecia cu 3,2%, pana la 24,2 coroane pe euro, iar forintul ungar cu 2,5%, potrivit estimarilor celor 37 de analisti consultati. Pentru leu, fragilitatea guvernului de la Bucuresti, care trebuie sa implementeze noi reduceri bugetare, ramane un risc important.Reuters mai scrie ca Romania, care efectueaza reforme de austeritate fiscala se afla, inca, in recesiune, dar datoria tarii este mai mica decat cea a Ungariei, stat in care guvernul a surprins pietele in ultima vreme cu politici economice "neortodoxe".

Un comentariu:

Anonim spunea...

Un site, Brusselsleaks.com, care promite să dezvăluie secretele instituţiilor europene şi influenţa grupurilor de lobby a fost creat în acestă săptămână la Bruxelles, după succesul înregistrat de WikiLeaks, transmite AFP.

Nicio dezvăluire stânjenitoare nu a afectat însă microcosmosul de la Bruxelles, care pare puţin îngrijorat de acest palid imitator al site-ului fondat de Julian Assange.

Deocamdată, Brusselsleaks.com este o simplă pagină de Internet, redactată în engleză, unde creatorii săi anonimi - jurnalişti şi profesionişti din domeniul comunicaţiilor, susţin ei -, îşi explică obiectivele: "transparentizarea deciziilor luate în spatele uşilor închise". Dar singura informaţie disponibilă deocamdată pe site-ul Brusselsleaks.com este ... un extras din articolul din Wikipedia despre "Uniunea Europeană de la Bruxelles".

Brusselsleaks.com nu intenţionează să publice direct documente "secrete" ale instituţiilor europene. El va fi mai degrabă un receptacul pentru astfel de documente, le va verifica autenticitatea şi le va distribui apoi presei sau organizaţiilor neguvernamentale. Site-ul nu menţionează modalitatea în care va distribui documentele şi dacă acest serviciu va fi gratuit sau nu.

Primele documente promise pentru viitorul apropiat ar urma să vizeze sectorul transporturilor şi cel energetic.

Într-un interviu realizat prin Internet, în condiţii de păstrare a anonimatului şi publicat marţi pe site-ul European Journalism Centre (EJC), mai mulţi reprezentanţi ai Brusselsleaks.com dau asigurări că nu vor publica nicio informaţie cu privire la viaţa privată a persoanelor sau care să le pună în pericol viaţa sau locul de muncă.