luni, 6 decembrie 2010

http://www.ziaruldeinvestigatii.ro/
Potrivit ultimelor date, Guvernul a majorat salariul minim la 670 lei profitând de un angajament faţă de FMI care impune indexarea acestuia cu inflaţia, însă omite să precizeze din ce an. "Executivul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va majora salariul minim doar cu rata inflaţiei". Cu toate acestea, recent, autorităţile au anunţat că valoarea acestuia va creşte cu 70 lei, la 670 lei, în 2011, în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei este estimată de Comisia Naţională de Prognoză la 6,2% pentru 2010, iar prognoza BNR pentru finele anului este de 8,2%. Prin urmare, salariul minim nu ar fi trebuit să depăşească 640 - 650 de lei. Cum a ajuns, însă, Guvernul la 670 lei? Printr-o interpretare forţată a prevederilor acordului cu FMI, după cum admit reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Alături de localnicii Tunariului vor fi expropriaţi şi oamenii de afaceri Ion Ţiriac, Fathi Taher
sau Gigi Becali, ajunşi latifundiari între căile de rulare a aeronavelor.


Ministerul Transporturilor vrea să dezvolte Aeroportul Henri Coandă din Otopeni şi să dubleze suprafaţa de teren ocupată de această unitate, operaţiune care necesită exproprierea a 600 hectare de teren în zona de est a aerogării. „Urmează să facem exproprieri pentru extinderea Aeroportului Otopeni în zona de est, unde vom dubla suprafaţa actuală de 650 hectare", a declarat recent directorul general al companiei Aeroporturi Bucureşti, Tudor Jidav. Terenurile aflate în vecinătatea aeroportului şi situate pe direcţia de extindere a acestuia spre est, până în viitoarea autostradă A3 Bucureşti-Moara Vlăsiei, au atras aten¬ţia multor investitori care s-au grăbit să le cumpere de la localnici la preţuri de nimic. Aceasta, cu toate că se ştia încă din 1999 că pe ele va fi derulat proiectul de extindere a aeroportului.

Unul dintre investitorii importanţi este omul de afaceri Ion Ţiriac. El a cumpărat în 2003 un teren de peste 48,3 hectare exact în zona dintre cele două piste ale aeroportului, unde nu se poate construi absolut nimic. Surse din piaţa imobiliară au afirmat că terenul a fost cumpărat la o valoare de doi-trei dolari metrul pătrat, în condiţiile în care la momentul achiziţiei fusese publicat în Monitorul Oficial proiectul de dezvoltare a aeroportului şi, în plus, pe zona respectivă nu se putea construi nimic ca urmare a restricţiilor puse de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Potrivit oficialilor Primăriei Tunari, care administrează terenurile, printre investitori se mai numără şi Gigi Becali (zece hectare) şi omul de afaceri libanez Fathi Taher (4,5 hectare), acesta din urma acţionar la hotelul Marriott. Majoritatea celor expropriaţi sunt însă localnici, ei deţinând suprafeţe cuprinse între 5.000 metri pătraţi şi patru-cinci hectare. „În 1990 a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor deţinute de localnici anterior construirii aeroportului, în 1970, şi aşa s-a ajuns ca unii să aibă loturi de teren inclusiv între cele două piste ale aeroportului. Ulterior, împro¬prietăriţii şi-au vândut parţial terenurile, chiar dacă cei care le-au cumpărat ştiau că nu se va putea construi nimic", afirmă un oficial al Aeroportului Henri Coandă.