joi, 16 decembrie 2010

Reforma propusa de Comisia Europeana

Membrii Comisiei Europene au convenit asupra unei reforme a Regulamentului Bruxelles I, potrivit unui comunicat al CE. Regulamentul are un rol fundamental in cazul litigiilor transfrontaliere, intrucat reglementeaza instanta competenta si permite ca hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru sa fie recunoscute intr-un alt stat membru.


Reforma propusa de Comisie cuprinde patru modificari-cheie:
  • 1. eliminarea procedurii de exequatur;
  • 2. consolidarea protectiei consumatorilor in ceea ce priveste litigiile care implica tari din afara UE;
  • 3. asigurarea securitatii juridice in cazul acordurilor de alegere a forului incheiate intre intreprinderi;
  • 4. consolidarea competitivitatii organismelor europene de arbitraj. Astfel, vor fi aduse clarificari privind procesul de arbitraj, care in prezent nu este reglementat de Regulamentul Bruxelles I.
In etapa urmatoare, Parlamentul European si Consiliul de Ministri vor trebui sa ajunga la un acord privind propunerile Comisiei.
„Propunerile noastre vor conduce la o solutionare mai rapida si mai putin costisitoare a litigiilor transfrontaliere, cu realizarea unor economii cuprinse intre 2 000 si 12 000 de EUR in cazuri individuale”, a declarat José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

5 comentarii:

Anonim spunea...

GE Money le vinde turcilor de la Garanti afacerile din România pe leasing, consumer finance şi ipotecare.


Americanii de la GE Money, divizia de servicii financiare a gigantului General Electric, s-au hotărât să plece din România după cinci ani în care au investit peste 100 mil. euro, dar fără rezultate vizibile.

Retragerea se face prin vânzarea către partenerii turci de la Garanti a participaţiei de 30% din GE Garanti Bank, plus pachete similare în instituţiile financiare nebancare Motoractive (leasing), Ralfi (consumer finance) şi Domenia (credite ipotecare). "Motivul pentru care ne retragem din acest parteneriat este legat de strategia globală a GE", a spus Dmitri Stockton, preşedintele GE Capital Global Banking.

Anonim spunea...

După această consolidare, turcii ajung la active de 1,5 mld. euro pe plan local, consolidându-şi poziţia de jucător de talie medie. "Nu va exista nicio schimbare privind strategia şi viziunea de dezvoltare", a spus Ergun Ozen, preşedinte şi CEO al grupului turc Garanti.

Nu sunt disponibile informaţii privind valoarea tranzacţiei, însă GE a intrat pe piaţă printr-o triplă achiziţie făcută în 2005 în valoare de 140 mil. euro şi apoi au anunţat planuri de investiţii de 50 mil. dolari. Este cea mai importantă retragere de pe piaţă a unui jucător din zona serviciilor financiare de la izbucnirea crizei în urmă cu mai bine de doi ani, mişcarea fiind cu atât mai relevantă având în vedere greutatea numelui GE. Industria financiară americană va rămâne astfel reprezentată în România numai de Citi. Anul trecut şi belgienii de la KBC Consumer Finance au renunţat la piaţa locală.

Anonim spunea...

În 2009, când a lovit criza, GE Money n-a stat pe gânduri şi din prima parte a anului a concediat 85 de angajaţi din totalul de 965.

În vară, americanii au primit acceptul BNR pentru a începe procedurile de înfiinţare a unei bănci împreună cu turcii de la Garanti, care se numeşte astăzi GE Garanti Bank. La începutul lui 2010 managerul american al GE Money a plecat, iar şef al operaţiunilor locale a fost numit Cristian Dragoş, fost director general al Domenia.

Apoi, în primăvară a început să funcţioneze ca bancă locală GE Garanti Bank, în care Garanti Bank Turcia avea 70% din acţiuni, iar GE Capital Corporation - 30%, oficialii băncii anunţând extinderea cooperării cu cele trei instituţii financiare nebancare deţinute de GE Money. În vară s-a ajuns la aceeaşi structură a acţionariatului şi în cele trei firme.

Acum, portofoliul de credite ipotecare al Domenia este în curs de integrare în noua bancă, în timp ce afacerile din leasing vor fi păstrate ca entitate distinctă. Cât priveşte portofoliul de consumer finance al Ralfi, sursele citate afirmă că acest business a fost puternic afectat de criză, principala activitate rămânând administrarea recuperării creditelor acordate anterior.

Americanii au mai avut o experienţă cu final prematur pe piaţa financiar-bancară din România: în 1999 au participat la prima etapă a privatizării Bancpost, preluând 35% din acţiuni prin divizia General Electric Capital Corporation (GECC), alături de portughezii de la Banco Portugues de Investimento (BPI), care au luat 10%. Doar un an mai târziu, GE a renunţat la 26,25% din acţiuni, cesionându-le în principal grecilor de la EFG Eurobank (care controlează astăzi banca), iar apoi a ieşit cu totul din bancă.

Anonim spunea...

Tratatul de la Lisabona se va introduce o dispoziţie prin care se autorizează explicit punerea în practică a unui mecanism de solidaritate financiară între ţările din zona euro. Acest mecanism va putea intra în vigoare la jumătatea lui 2013, scrie Agerpres.

În conferinţa de presă de la finalul primei zile a Consiliului European, preşedintele acestuia, Herman Van Rompuy, a declarat că practic modificarea adusă Tratatului de la Lisabona constă în menţiunea:

"Statele din zona euro sunt autorizate să creeze un mecanism de stabilitate care va fi activat dacă se va dovedi indispensabil pentru asigurarea stabilităţii euro. Accesul la orice asistenţă financiară în cadrul mecanismului va fi supus unei condiţionalităţi stricte", a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Modificarea Tratatului, adoptată la primăvară

"A fost o zi foarte bună pentru Europa. S-a decis o schimbare limitată a Tratatului", a spus şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Modificarea Tratatului va fi adoptată concret anul viitor, în martie 2011, după o serie de consultări. Aceste consultări se vor desfăşura în cadrul unei proceduri de revizuire simplificată, iar fiecare ţară membră decide maniera de ratificare a respectivei schimbări din Tratat.

Aşa că nu ar fi nevoie de organizarea de referendumuri în niciun stat membru.

Valoarea mecanismului permanent de susţinerea e egală cu cea a fondului actual 440 de miliarde, fond de salvare temporar care va expira la jumătatea anului 2013 şi care a fost creat în urma crizei financiare din Grecia, din primăvara acestui an.

După Grecia şi Irlanda, alte ţări, ca Spania, Portugalia şi Belgia, par să devină tot mai vulnerabile în faţa speculaţiilor de pe pieţele financiare europene.

Anonim spunea...

Autorităţile din zona euro au ales deliberat să încalce reglementările din EU16 ajutând Grecia şi Irlanda, strângând rândurile pentru a proteja viitorul zonei euro, a declarat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Tratatul de la Lisabona prevede condiţii stricte pentru acordarea pachetelor de asistenţă financiară. Liderii UE au fost de acord la summitul de joi să amendeze prevederile Tratatului prin crearea unui mecanism permanent pentru a garanta stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul său.

Într-un comentariu publicat în 'Wall Street Journal', Lagarde susţine că amendamentele reprezintă 'o ajustare majoră' dar schimbările sunt necesare în urma turbulenţelor de pe pieţele financiare provocate de criza datoriilor suverane.