luni, 23 mai 2011

Conferinţa si Congresul Curţilor Constituţionale Europene - Bucuresti 2011


http://www.ziaruldeinvestigatii.ro/
BUCURESTI - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în deschiderea lucrărilor Conferinţei Congresului Curţilor Constituţionale Europene, că deciziile instanţelor constituţionale trebuie să identifice acel just echilibru între realizarea drepturilor individuale şi interesul general al societăţii."Traversăm în prezent o perioadă complexă, având în vedere conjunctura socială, politică şi economică a statelor. Ideea că statul este solvabil întotdeauna este astăzi pusă sub semnul întrebării. Tot mai multe state reuşesc cu greu să păstreze echilibrul între ansamblul drepturilor şi libertăţilor consacrate constituţional, pe de o parte, şi lipsa de resurse economice necesare satisfacerii acestora, pe de altă parte. Confruntaţi cu crize economice, guvernanţii sunt nevoiţi să ia uneori măsuri ce pot afecta drepturile fundamentale ale omului. În astfel de condiţii, opinia publică îşi îndreaptă atenţia nu numai spre guvernanţi, ci şi spre deciziile Curţii Constituţionale. Deciziile instanţelor constituţionale trebuie să identifice acel just echilibru între realizarea drepturilor individuale şi interesul general al societăţii", a declarat Traian Băsescu. El a mai spus că separaţia puterilor în stat conferă garanţii puternice privind imparţialitatea şi independenţa juridisdicţională a judecătorilor constituţionali.


3 comentarii:

arbitraj spunea...

Germania îşi va închide ultimele reactoare nucleare în 2022, devenind astfel prima putere industrială care renunţă la energia atomică, a anunţat luni ministrul Mediului, citat de AFP.

Marea majoritate a celor 17 reactoare germane vor fi scoase din funcţiune până la sfârşitul lui 2011, iar ultimele trei, cele mai recente, vor funcţiona până la sfârşitul lui 2022 cel mai târziu, a precizat ministrul, Norbert Roettgen, care a calificat această decizie ca fiind "ireversibilă", la finalul negocierilor din cadrul coaliţiei guvernamentale a cancelarului Angela Merkel.


Germania are 17 reactoare nucleare pe teritoriul său, dintre care opt nu mai sunt în prezent conectate la reţeaua de producţie de electricitate. Aceste opt reactoare nu vor mai fi reactivate, a adăugat ministrul.

Germania va trebui să găsească, până la sfârşitul lui 2022, o modalitate de a acoperi 22 la sută din necesarul său de electricitate, furnizată în prezent de centralele atomice.

Oprirea definitivă a celor 17 reactoare nucleare germane până în 2022 reprezintă practic o revenire la calendarul fixat la începutul anilor 2000 de o coaliţie a social-democraţilor şi ecologiştilor.

Cancelarul german a determinat la sfârşitul lui 2010 votarea unei prelungiri cu 12 ani în medie a duratei legale de exploatare a reactoarelor ţării, contrar voinţei opiniei publice, provocând astfel intensificarea sentimentului antinuclear în Germania.

După catastrofa nucleară de la Fukushima, din martie, Merkel a oprit imediat centralele cele mai vechi şi a început o perioadă de reflecţie privind abandonarea energiei nucleare civile, care urmează să se finalizeze cu o decizie formală în cadrul Consiliului de miniştri din 6 iunie.

"Cu cât vom renunţa mai repede la energia atomică, cu atât va fi mai bine", a declarat cancelarul la 23 martie.

Anonim spunea...

E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, va cere statului despăgubiri de peste zece miliarde de euro, iar RWE ar putea iniţia o acţiune similară, în urma deciziei guvernului de a renunţa la energia nucleară în următorul deceniu, relatează Reuters.

"Compania se aşteaptă la compensaţii corespunzătoare pentru daunele legate de aceste decizii, care sunt de ordinul miliardelor de euro", se arată într-un comunicat la E.ON.Un purtător de cuvânt al grupului a declarat că despăgubirile ar putea depăşi zece miliarde de euro.El a arătat că scurtarea duratei de funcţionare a centralelor nucleare şi impunerea unei taxe pentru combustibilii nucleari este ilegală şi încalcă legislaţia Uniunii Europene, care interzice discriminarea în domeniu.Ministerul german de Finanţe a refuzat să comenteze decizia E.ON.

RWE, cel mai mare producător de energie din Germania, a anunţat, luni, că analizează lansarea unei acţiuni în justiţie.După ce în weekend peste 150.000 de oameni au demonstrat în oraşe precum Berlin şi Munchen pentru a contesta folosirea energiei nucleare, coaliţia condusă de cancelarul Angela Merkel a anunţat, luni, decizia de a închide toate reactoarele nucleare până în 2022. Strategia guvernului german în acest sector a fost modificată radical după dezastrul nuclear de la centrala japoneză Fukushima.

Măsura va costa scump producătorii de energie E.ON, RWE, EnBW şi divizia germană a Vattenfall.Un analist al DZ bank estimează că profitul E.ON înainte de plata dobânzilor şi taxelor va scădea în acest an cu 600 milioane de euro, iar cel al RWE cu 575 milioane euro. În cazul RWE, suma reprezintă 9% din profitul estimat. E.ON nu publică estimări referitoare la profit.

Anonim spunea...

Vizita de două zile efectuată la Bucureşti de Silvio Berlusconi a fost pusă la cale de Traian Băsescu pentru a contribui la îmbunătăţirea imaginii interne a guvernării, dar şi pentru a discuta cu premierul italian un plan prin care, cu susţinerea acestuia, se va încerca normalizarea relaţiilor cu Nicholas Sarkozy. Surse din preajma Chiorului ne-au relatat că, spre sfîrşitul dineului, dat marţi seara de Emil Boc la Vila Lac 1, în cinstea oaspetelui italian, şi-a făcut apariţia şi Traian Băsescu, deşi întîlnirea oficială a acestuia cu Berlusconi fusese stabilită pentru miercuri, la Cotroceni. În jurul orelor 23, cei doi s-au retras pentru o discuţie privată, care a avut ca subiect mijlocirea de către Berlusconi a împăcării dintre Băsescu şi Sarkozy, în condiţiile în care relaţiile româno-franceze se află în cel mai prost stadiu din istoria lor. Un alt subiect discutat de cei doi a fost posibilitatea achiziţionării în acest an de către Silvio Berlusconi a unui post de Televiziune cu acoperire naţională, care, în prima fază, va fi pus în slujba planurilor electorale ale lui Traian Băsescu şi PDL. Noi am aflat că au fost pronunţate numele a trei staţii de Televiziune, respectiv B1Tv, Realitatea Tv şi Pro Tv. Achiziţionarea de către italian a unui post care urmează să facă jocul lui Traian Băsescu va veni în contrapartidă cu facilitarea achiziţionării de către firme italiene a unor active în industria energetică şi în transportul feroviar, care, în acest moment, aparţin statului şi care urmează a fi scoase la mezat în cursul anului 2011. Deşi nu s-au vehiculat numele activelor, Berlusconi se pare că este interesat, în primul rînd, de achiziţionarea unei hidrocentrale şi a unei societăţi de transport a energiei electrice.