![]() |
http://www.ziaruldeinvestigatii.ro/ |
CATALIN ANTOHE - INVESTIGATII - subiectiv/obiectiv, Bucuresti, Romania
luni, 23 mai 2011
Conferinţa si Congresul Curţilor Constituţionale Europene - Bucuresti 2011
BUCURESTI - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în deschiderea lucrărilor Conferinţei Congresului Curţilor Constituţionale Europene, că deciziile instanţelor constituţionale trebuie să identifice acel just echilibru între realizarea drepturilor individuale şi interesul general al societăţii."Traversăm în prezent o perioadă complexă, având în vedere conjunctura socială, politică şi economică a statelor. Ideea că statul este solvabil întotdeauna este astăzi pusă sub semnul întrebării. Tot mai multe state reuşesc cu greu să păstreze echilibrul între ansamblul drepturilor şi libertăţilor consacrate constituţional, pe de o parte, şi lipsa de resurse economice necesare satisfacerii acestora, pe de altă parte. Confruntaţi cu crize economice, guvernanţii sunt nevoiţi să ia uneori măsuri ce pot afecta drepturile fundamentale ale omului. În astfel de condiţii, opinia publică îşi îndreaptă atenţia nu numai spre guvernanţi, ci şi spre deciziile Curţii Constituţionale. Deciziile instanţelor constituţionale trebuie să identifice acel just echilibru între realizarea drepturilor individuale şi interesul general al societăţii", a declarat Traian Băsescu. El a mai spus că separaţia puterilor în stat conferă garanţii puternice privind imparţialitatea şi independenţa juridisdicţională a judecătorilor constituţionali.

Senatorul PDL Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, numit în funcţia de secretar general în 5 ianuarie 2011, sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu produse aduse în Portul Constanţa, cercetarea fiind începută de Parchetul Capitalei şi declinată DNA din cauza prejudiciului, care în două luni a atins un milion de euro, potrivit unor surse judiciare. Fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, fost deputat PDL în perioada 2004-2008, cu o carieră îndelungată în transporturi navale, are cinci terenuri, la Constanţa, Eforie, Ovidiu şi în judeţul Prahova, precum şi un apartament în Bucureşti şi patru case în Constanţa şi Prahova. Din septembrie 1999 şi până în martie 2001, Mironescu a fost director executiv şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. În 2003, Mironescu a devenit membru al Partidului Democrat în organizaţia municipală Constanţa. În 2004, el a fost ales consilier local la Constanţa, din partea PD, iar la alegerile generale din 2004 a devenit deputat PD, post deţinut până în 2008. În 2005 a fost ales preşedinte al organizaţiei municipale Constanţa a PD, iar în 2007 a devenit liderul filialei PDL, pe care a condus-o până în 2008. În perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2010 a fost director coordonator de programe la Centrul de Perfecţionare al Marinei Civile al Ministerului Transporturilor (CERONAV). În 15 mai 2010, el a fost ales preşedinte al Ligii Navale Române. În 5 ianuarie 2011, Laurenţiu Mironescu, care în prezent este simplu membru al PDL, a fost numit secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor. El a absolvit Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân" la Constanţa, având un masterat în management maritim şi portuar la Universitatea Antwerp din Belgia.(sursa Mediafax)
joi, 19 mai 2011
Dominique Strauss-Kahn a demisionat!

În documentul trimis Comitetului Executiv, Strauss-Kahn a ținut să menționeze că neagă cu fermitate toate acuzațiile făcute la adresa sa.
"Mă gândesc în primul rând la soţia mea, pe care o iubesc mai mult decât orice, la copiii mei, la familie, la prieteni. Mă gândesc de asemenea şi la colegii mei de la FMI, împreună am făcut atâtea lucruri minunate în ultimii trei ani. Tuturor vreau să le spun că neg cu fermitate toate acuzaţiile care mi se aduc. Vreau să protejez instituţia pe care am servit-o cu onoare şi devotament, şi în mod deosebit vreau să-mi dedic toată forţa, timpul şi energia pentru a-mi dovedi nevinovăţia", încheie acesta.
Până la o decizie clară a Comitetului Executiv, funcția de șef al FMI este deținută interimar de John Lipsky, până nu demult al doilea oficial ca importanţă al instituţiei.
Strauss-Kahn s-a aflat la conducera FMI din noiembrie 2007. După venirea acestuia în fruntea instituţiei, împrumuturile de urgenţă acordate de FMI au crescut spectaculos, de la sub 2 miliarde de dolari în 2007 la circa 92 miliarde dolari în 2010, potrivit publicaţiei britanice "The Telegraph".(sursa : Reuters)
miercuri, 11 mai 2011
Numirea unui "manager real" în fruntea unei companii de stat
![]() |
www.ziaruldeinvestigatii.ro/ |
Termenul “management privat” este pe jumătate nonsens și pe jumătate impropriu. Orice manager este implicit privat, pentru că este o persoană și nu o insituție. Dacă prin manager privat se înțelege unul care este numit pe criterii economice și nu politice sau mafiote, atunci e corect. De asemenea, dacă se înțelege cedarea managementului către o firmă de management al activelor, atunci începe să capete sens.
Numirea unui manager real în fruntea unei companii de stat poate să reducă substanțial furturile și cel mult să îmbunătățească ușor performanța. Însă departe de nivelul la care se poate ajunge prin privatizarea reală, pentru că există în continuare constrângeri.
1. Care este mandatul managerului privat? Dacă este cel de până acum, de-a produce bani pentru clientela politică și de-a adormi simțurile contribuabililor cu propriii lor bani, expertiza meșteșugul nu prea-i folosește la nimic. Dacă este acela de-a aduce profit pe termen lung, atunci statul pierde ce și-a dorit: “pîrghiile de control în economie”, deci putea la fel de bine să vândă.
2. Lipsește cel mai important criteriu de evaluare a performanței, și anume valoarea de piață, dată de bursă. Un manager poate stoarce profit pe termen scurt sacrificând rezultatele pe termen lung. Astfel își umflă bonusurile iar pentru politruci este o situație de dorit. Dacă un pachet substanțial ar fi fost listat pe bursă, acționarii ar fi văzut că investiția lor este compromisă și s-ar fi grăbit să vândă, micșorând cotația și forțând astfel numirea unui manager mai responsabil.
3. În continuare, relația dintre contribuabil și fisc este viciată. Din cauză că statul este și proprietar și colector de taxe, în caz de neplată trebuie să se execute pe sine, adică să-și ia definitiv la revedere de la bani. O companie privată poate fi executată silit de fiecare dată când nu-și plătește taxele și revândută către un nou cumpărător pentru recuperarea pagubei.
duminică, 1 mai 2011
Speculatii de presa - international

marți, 26 aprilie 2011
Ziarul Financiar dezvăluie...

Ziarul Financiar dezvăluie pentru prima dată cum sunt împărţite cele 24 miliarde de euro din depozitele populaţiei în bănci. O mână de oameni, şi anume mai puţin de 12.700 de persoane, au 4 miliarde de euro în depozite de peste 100.000 euro, alte 37.000 de persoane au 2,3 miliarde euro, iar restul de 14,8 milioane de deponenţi au 16,6 miliarde de euro.
Doar Fiscul şi băncile ştiu cine sunt cele 12.500 de persoane pe care se bat vânzătorii de produse de lux şi bancherii care vor să le administreze averile.(Z.F. Liviu Chiru)
joi, 21 aprilie 2011
Mai multi escroci au incercat sa sustraga doua milioane de euro din conturile presedintiei franceze

In acest caz, politia a deschis o ancheta. Potrivit lui Fremont, respectivii escroci sunt cetateni francezi, stabiliti in strainatate. Ei au mai incercat sa dea lovitura la mai multe companii, iar uneori a mers. (sursa ziare.ro)
Etichete:
A.M.Press,
AFP,
Amos News,
Basa Press,
Best News,
LiveNews.ro,
Media Trust,
mediafax,
News-AR,
NewsIn,
Prompt Media,
Rador,
RomNET,
Rompres,
ServerPress
vineri, 15 aprilie 2011

Extinderea Coldwell Banker pe segmentul rezidenţial vine în contextul în care datele companiei arată o majorare cu peste 300%, în trimestrul întâi, a numărului de solicitări de informaţii pentru proprietăţile aflate la vânzare şi a vizionărilor efectuate de către potenţialii cumpărători. Creşterea a fost înregistrată per punct de lucru comparativ cu ultimele trei luni din 2010.
Etichete:
agenda de business,
Banca Mondiala,
bucuresti,
bugetul de stat,
camera de comert,
economie,
mediafax,
revista presei,
romania
sâmbătă, 9 aprilie 2011
Societăţile cu capital de stat împiedică dezvoltarea sectorului privat, iar înfiinţarea celor două companii naţionale din energie compromite viabilitatea activelor din domeniu, sunt de părere experţii FMI, potrivit Agerpres. Experţii au redactat Raportul prezentat Board-ului organizaţiei mondiale, postat pe site-ul FMI împreună cu Scrisoarea de Intenţie a autorităţilor române, semnată de ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 'Societăţile cu capital de stat constituie o frână în dezvoltarea sectorului privat', primind subvenţii echivalente cu 0,5% din PIB-ul României şi generând pierderi operaţionale şi arierate, cele din urmă ridicându-se la 4% din PIB', se arată în Raportul privind noul Acord preventiv cu FMI, care mai afirmă că 'firmele de stat ineficiente au rămas dominante în sectoare ca energia şi transporturile'.
În energie, experţii FMI avertizează că 'înfiinţarea companiilor naţionale va compromite activele viabile, prin combinarea acestora cu cele neviabile' şi insistă asupra reinstaurării 'autonomiei operaţionale şi financiare' a autorităţii de reglementare în domeniu.
vineri, 1 aprilie 2011
Băncile îşi vor putea transfera una alteia portofoliile de garanţii din programul 'Prima casă'

Astfel ar urma să mai fie disponibile 1,56 de miliarde de euro pentru garanţii în programul 'Prima casă'.
'Plafonul de garantare se referă tot la 1,55 miliarde de euro deja emise şi la cele peste 100 de milioane de euro rămase din plafonul neutilizat pe 2011. După ce se termină acest plafon de peste 100 de milioane de euro rămase, băncile au următoarele opţiuni: decid că nu merg înainte şi rămân cu expunerea pe care o au sau decid să meargă înainte şi atunci plafonul lor deja emis până acum se dublează', a spus miercuri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Bogdan Drăgoi. Secretarul de stat a susţinut că 'majoritatea băncilor deja au decis că vor să meargă pe acest program'. Totodată, băncile îşi vor putea transfera una alteia portofoliile de garanţii din programul 'Prima casă'. (sursa capital.ro)
miercuri, 30 martie 2011
Băncile au reluat în luna februarie scumpirea creditelor noi acordate populaţiei şi firmelor.
Băncile au reluat în luna februarie scumpirea creditelor noi acordate populaţiei şi firmelor, majorând semnificativ dobânzile atât la lei, cât şi la euro, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Naţională a României (BNR).
Astfel, dobânda la creditele noi în lei a crescut în februarie cu 1,58 puncte procentuale faţă de prima lună a acestui an, la o medie de 11,7% pe an, în contextul majorării ratei pentru împrumuturile acordate firmelor cu 1,9 puncte, la 11,16%. Niveluri mai ridicate ale acestor dobânzi au fost înregistrate în luna iulie 2010. Totodată, dobânda la împrumuturile în lei pentru populaţie a avansat în februarie cu un punct procentual comparativ cu luna precedentă, la 13,49% pe an, nivel maxim înregistrat după martie 2010.
Băncile au scumpit în februarie creditele în lei acordate populaţiei pentru consum, dar au redus dobânzile la împrumuturile pentru locuinţe. Dobânda anuală efectivă la împrumuturile pentru consum a urcat cu 0,37 puncte, la 17,83%, iar rata la creditele pentru locuinţe a scăzut cu 0,36 puncte, la 10,52%.
Totuşi, dobânzile la creditele noi în lei acordate populaţiei şi firmelor s-au situat în februarie 2011 cu peste două puncte procentuale sub nivelul înregistrat în luna similară a anului trecut. În ceea ce priveşte împrumuturile în lei aflate în sold, dobânda a crescut faţă de luna ianuarie cu 0,49 puncte procentuale în cazul firmelor şi s-a redus nesimnificativ, cu 0,05 puncte, pentru populaţie. În acelaşi timp, băncile au încercat să atragă mai multe depozite în lei la termen de la firme şi au majorat dobânda cu 0,59 puncte faţă de ianuarie, la 5,74%. Comparativ cu luna februarie 2010, dobânzile la depozitele în lei, existente în sold sau nou atrase, s-au redus cu 1,7 - 1,95 puncte procentuale, la 5,66% - 7,12%, iar ratele la creditele vechi au coborât cu peste 2,4 puncte procentuale. La dobânzile în euro, variaţii notabile s-au înregistrat doar pentru creditele noi, atât în cazul populaţiei, cât şi al firmelor. Dobânda medie pentru creditele noi în euro a avansat în februarie cu 0,23 puncte faţă de ianuarie, la 5,68%. În cazul firmelor, împrumuturile nou acordate în moneda unică europeană s-au scumpit cu 0,24 puncte procentuale, la 5,63%, în timp ce rata medie pentru populaţie a urcat cu 0,25 puncte, la 5,82%.
Dobânda anuală efectivă pentru împrumuturile în euro acordate populaţiei pentru consum a urcat în februarie cu 1,62 puncte procentuale, la 8,17%, după ce ajunsese în ianuarie la nivelul minim istoric de 6,55%. În schimb, raportat la ultimele 12 luni, ratele la creditele în euro destinate consumului au scăzut cel mai mult, cu 1,58 puncte procentuale.
Şi creditele acordate populaţiei pentru locuiţe s-au scumpit în februarie, cu 0,47 puncte, la 6,36%, nivel maxim raportat după luna septembrie 2010. Comparativ cu februarie 2010, dobânda la împrumuturile noi acordate în euro populaţiei pentru locuinţe a avansat cu 0,87 puncte procentuale. Faţă de luna februarie 2010, dobânzile la depozitele la termen existente în sold sau nou atrase, dar şi la creditele din sold au înregistrat variaţii cuprinse între o scădere de 0,49 puncte în cazul împrumuturilor populaţiei şi un avans de 0,23 puncte pentru depozitele noi.Indicele de referinţă pentru dobânzile în euro, Euribor la trei luni, a crescut treptat de la începutul acestui an, de la 1,001% în prima zi a lunii ianuarie la 1,231% miercuri, 30 martie, nivelul maxim raportat după iunie 2009. Analiştii bancari se aşteaptă ca BNR să menţină dobânda de politică monetară la 6,25% până la finele acestui an, deşi în lunile anterioare mizau pe scăderea ratei la 5,75%.
joi, 17 martie 2011
Conferinţa prilejuită de Ziua Mondială a Bolilor Rare

sâmbătă, 5 martie 2011
Lipsa de Transparenta a "Guvernului Emil Boc"
![]() |
UNTRR acuză Guvernul de lipsă de transparenţă şi nerespectarea Constituţiei României cu privire la procedurile legislative. Astfel, prin modul în care a fost redactată şi din cauza lipsei de transparenţă şi profesionalism, Hotărârea Guvernului nr. 150/2011 care modifică normele de aplicare ale Codului Fiscal aplică o nouă lovitură sub centură transportatorilor.
duminică, 20 februarie 2011
Europa Centrala şi de Est

Etichete:
agenda de business,
antena3.ro,
Banca Mondiala,
bucuresti,
bugetul de stat,
camera de comert,
economie,
FMI,
guvern,
mediafax,
realitatea.net,
revista presei,
romania
miercuri, 26 ianuarie 2011
Dependenta de importuri poate fi deosebit de periculoasa pentru Romania

Etichete:
agenda de business,
Banca Mondiala,
BNR,
bugetul de stat,
economie,
Emil Boc,
FMI,
guvern,
INS,
Ministerul Economiei,
PIB,
Prima Pagina,
revista presei,
romania,
salarii,
salariu minim
duminică, 9 ianuarie 2011
De utilitate - 2011
http://www.ziaruldeinvestigatii.ro/
Centrul Infotrafic mai informeaza ca traficul usor se va putea desfasura si pe traseele alternative pentru traficul greu.
Circulatia rutiera pe DN22C Cernavoda - Basarabi va fi intrerupta incepand de luni, timp de un an, din cauza unor lucrari de executie la obiectivul ''Reabilitarea podului si viaductelor peste canalul navigabil Cernavoda pe DN 22C km 1+978''.
Potrivit Centrului Infotrafic al IGPR, citat de Agerpres, atat traficul greu, cat si cel usor se vor desfasura pe intreaga perioada pe rute ocolitoare.
Pentru traficul greu se recomanda trei rute: Bucuresti - DN2 - Urziceni - DN2A - Giurgeni - Constanta; Bucuresti - A2 - Drajna - DN21 - Slobozia - DN2A - Giurgeni - Constanta si Bucuresti - Fetesti (A2) - Gura Ialomitei (3B) - Constanta (2A).
Pentru traficul usor exista ruta Bucuresti - A2 - DJ223C - Cernavoda - DN22C - Constanta (210 km).Centrul Infotrafic mai informeaza ca traficul usor se va putea desfasura si pe traseele alternative pentru traficul greu.
Etichete:
agenda de business,
Banca Mondiala,
BNR,
bugetul de stat,
economie,
Emil Boc,
FMI,
guvern,
INS,
Ministerul Economiei,
PIB,
Prima Pagina,
revista presei,
romania,
salarii
marți, 4 ianuarie 2011
Facilitati RCA - 2011

Astfel, la BCR Asigurari, de exemplu, cuplurile in care ambii soti lucreaza la stat beneficiaza de o reducere de 25 la suta. Reducerea este de 15 la suta daca doar unul din soti este bugetar. La randul lor, pensionarii pot obtine reduceri de pana la 25 la suta, iar persoanele cu deficiente locomotorii cumpara RCA cu reduceri de 50 la suta. Potrivit specialistilor in domeniu, RCA sunt diferentiate si in functie de localitatea de resedinta a asiguratului. Pentru orasele mai aglomerate, tariful este, de regula, cu 5 - 10 la suta mai mare decat pentru cei din comune, in Bucuresti fiind cel mai scump RCA.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), tarifele RCA pentru societati, pentru autoturisme de 1.200 - 1.600 cmc si soferi de 30 - 50 de ani, vor varia intre minus 5 la suta si plus 15 la suta. De asemenea, cei care nu au provocat accidente in ultimii doi ani vor beneficia de un bonus de 20 la suta, daca vor incheia asigurarea pe un an de zile.
Etichete:
agenda de business,
Banca Mondiala,
BNR,
bugetul de stat,
economie,
Emil Boc,
FMI,
guvern,
INS,
Ministerul Economiei,
PIB,
Prima Pagina,
revista presei,
romania,
salarii,
salariu minim
Abonați-vă la:
Postări (Atom)